De America's Cup
18 oktober 2024 - Barcelona, Spanje
Die zaterdag hebben we Rudy, Jasmijn, Tim en Karen in Barcelona opgepikt. Het was nog even mikken waar we ze precies op konden pakken, want de jachthavens konden we niet in i.v.m. de hoge kosten waar ik over vertelde. Dus we spraken af in het centrum, we voeren de haven in en op een steiger van de charterschepen die op dat moment buiten waren, konden we ze snel oppikken. Nog voordat de kaartverkoper door had wat er gebeurde, waren we alweer weg.
We voeren naar buiten waar de wedstrijden al aan de gang waren. Wat een fantastische beleving om dit spektakel van dichtbij mee te mogen maken. Wat gaan die schepen hard. Het was heel druk met toeschouwers, zowel aan de wal als op het water. Helikopters vlogen laag over het water en ook de Guardia Civil was aanwezig. Wat een indrukken. Beide wedstrijden werden die dag door het team van Nieuw Zeeland gewonnen.
Na de wedstrijden zouden we eigenlijk voor anker gaan langs de kust, maar de wind stond er dwars op en de golven waren best oncomfortabel. Dus probeerden we een haven te vinden die wel betaalbaar was. Op een goed uur varen was er een haven, El Masnou, die iets betaalbaarder was dan Barcelona zelf. Deze haven vroeg 270 euro per nacht. Maar we waren nu natuurlijk ook met z'n zessen aan boord, dus per persoon is dat al snel beter te doen. We voeren naar deze haven en vroegen of er nog plek was. Al zou het dan alleen voor deze nacht zijn, dan zouden we al geholpen zijn. Dan zien we daarna wel weer verder. Er werd gezocht en gezocht en uiteindelijk konden we het allerlaatste plekje in de haven innemen. Dat was echt wel heel fijn.
De volgende ochtend ben ik naar het havenkantoor gegaan om te vragen of we hier tot en met donderdag mochten liggen. Dat moest nagekeken worden en daarover zouden ze ons dan bellen in de loop van de ochtend. We waren net de haven uit om naar de wedstrijden te gaan kijken en we werden al gebeld dat dat wel kon. Zo fijn! Nu wisten we tenminste zeker dat we iedere nacht gewoon comfortabel konden slapen. En vanaf de haven reed er een trein, die direct voor de haven stopte, naar Barcelona, zodat we in een kwartier tijd Barcelona ook nog konden bezoeken. Prima dus. Die dag stond er niet genoeg wind om 2 wedstrijden te zeilen. Nieuw Zeeland won de eerste wedstrijd, dus met 3-0 werd de tweede wedstrijd uitgesteld naar de maandag. Dat kwam voor Bram erg mooi uit, want die arriveerde op zondag avond. Dus op maandag voeren we weer naar het wedstrijdveld en keken we wedstrijd nummer 4. Ook deze werd gewonnen door Nieuw Zeeland.
Dinsdag was een vrije dag voor de teams van de America's Cup, dus besloten wij een dagje Barcelona te doen met z'n allen. Met de trein reisden we naar Barcelona en bezochten we de racing village, waar de grote schermen stonden voor de toeschouwers. Ook brachten we een bezoek aan het experience center. Hier werd een stukje geschiedenis over de America's Cup getoond, stond de indrukwekkende beker te pronken (al betwijfelen we of het de echte was) en was er ook een simulator gemaakt, zodat je een indruk kon krijgen hoe het eraan toe gaat in zo'n raceboot. Met een VR bril op werd je meegenomen over het water. Hoe gaaf was dat! Echt waanzinnig. We wandelden nog langs de kades waar de verschillende deelnemende landen hun stukje hadden waar de boten lagen, de teams zich voorbereidden etc. Daarna nog Barcelona bekeken, waar natuurlijk een bezoek aan de Sagrada Familia niet kon ontbreken. Wat een prachtig bouwwerk. Karen reisde die dag weer terug naar huis, want er moet iemand zijn die werkt natuurlijk :)
Op woensdag werden er weer wedstrijden gevaren en waren wij weer toeschouwer vanaf de zijlijn. Het team van Groot Brittanië had op de vrije dag getraind en dat bleek zijn vruchten af te werpen. Ze wonnen die dag allebei de wedstrijden. Het stond nu 4-2! De eerste wedstrijd was niet zo spannend. Nieuw Zeeland viel van de foils en het duurde te lang om de boot weer op gang te krijgen. Dus dat was al snel beslist. De tweede wedstrijd was echt retespannend. Wat een race! Er werd zo dicht bij elkaar gevaren. Toch won Groot Brittanië en was ineens alles nog mogelijk. Toen we terug in de haven waren, kregen we een appje van Jan en Simone. Die waren erg dichtbij (zelfs op loopafstand), dus we besloten gezellig met z'n allen iets te gaan eten. Echt een en al gezelligheid in Spanje!
Donderdag was er geen wedstrijd maar was het ook wat onstuimiger weer. We besloten zelf ook een vrije dag te nemen en gingen zwemmen aan het strand, rommelden wat aan boord en deden boodschappen. Prima dagje zo.
Vandaag was weer een nieuwe wedstrijddag en we gingen weer het water op. Het was vandaag niet zo spannend als woensdag. Nieuw Zeeland won weer beide wedstrijden en staat nu dus met 6-2 voor. Morgen is weer een wedstrijddag en als Nieuw Zeeland nog 1 wedstrijd wint, zijn zij dus de winnaar van de Cup. Voor de derde keer op rij. We hebben nu besloten dat het ons leuk lijkt om dit aan de wal in de racing village mee te maken. Hoe gaaf als die kiwi's winnen en alle aanwezige Kiwi's helemaal uit hun dak gaan. We willen er bij zijn, dus dat gaan we doen. We hebben net gebeld met de haven van Roda de Bara en daar kunnen we weer liggen. Daar zijn we dus nu naartoe onderweg en dan gaan we morgen met de trein weer naar Barcelona om daar de wedstrijden verder te volgen. Wordt dus vervolgd!

Groetjes
Barcelona is TOP
Niet gek met zulke havengelden natuurlijk...
Groetjes Peter
Weer véél reisplezier XXX dikke knuffel